Komen/Review

“i want to watch this movie! i heard that it’s coming to singapore sooner or later. it’s directed by the same director who did Jangan Pandang Belakang. and also, i heard its even scarier and more spine-chilling this time round. hoho. wooo i cant wait man…” Zahirah, Singapore

‘CONGKAK’ BERHANTU LEBIH DAHSYAT

“ADAKAH Congkak lebih dahsyat daripada Jangan Pandang Belakang?

Jawapan saya: Kalau anda rasa Jangan Pandang Belakang menggerunkan, Congkak lebih lagi membuat bulu roma saya berdiri. Nak pengsan pun ada!…”

Komen dari Nur Sifa Husin, Berita Harian Singapura

Komen Penonton

” Filem seram Melayu yang paling seram pernah ditonton…” Ashraf Muslim (Pelakon)

3.5 Bintang

Rating Oleh CinemaOnline

two thumbs up are what the movie deserves to get.” oleh http://www.cinemaonline.com.my/movie/movie.asp?search=congkak

3.5 Bintang

Komen Penonton

” Filem yang paling suspen pernah saya tonton, sehingga menutup muka sepanjang filem congkak ini…” Ayu.

3.5 Bintang.

16 Komen Add your own

  • 1. DyLa DeLL  |  April 17, 2008 at 2:54 pm

    excited tengok filem ni pd 1st day ditayangkn hari ni.. mmg berbaloi menonton filem ni!! =)

    sy bg 10 bintang utk filem congkak.. sgt best!! mmg menyeramkan!! syabas utk Ahmad Idham n seluruh krew serta pelakon Congkak..

    keep it up!!

  • 2. khairul afandi bin mustaffa  |  April 17, 2008 at 11:52 pm

    cerita sungguh menakotkan…sound system yang dasyat….asyik terkejot je haku tgk movie nie….xsia2 tgk n bayo mahal2…hehehe…digalakkan menonton

  • 3. rahimah  |  April 18, 2008 at 3:08 pm

    permulaan cerita agk seram tapi endingnya xbest dah macam xreal lah..bg 4 bintang

  • 4. khairul afandi bin mustaffa  |  April 18, 2008 at 5:35 pm

    ya itu ader setuju…ending kurang real…n then suare m rajoli pon xreal…

  • 5. miza  |  April 20, 2008 at 10:52 am

    cite ni best giler…aku bagi 10 bintang!!

  • 6. panjaylieza  |  April 20, 2008 at 7:56 pm

    smlm tket abis. xsia2 bf pujuk sy g tgk arinie. Bygkn travel 1 stgh jam semata2 nk tgk ‘congkak’…tp berbal0i. Meremang bulu roma kami!! Cuma npe suara M. Rajoli cm xreal je??

  • 7. peminat JPB  |  April 21, 2008 at 10:38 am

    saya pn mmg bersetuju dgn crite congkak nie…
    permulaan mmg menyeramkn, tp bila masuk part2 yg tk logik tue sy mmg hilang minat t’hadap filem nie…
    kalo tidak disebabkan pengakhiran filem nie, sy dh b’cerita dkt semua org, tp apakan daya, endingnya dgn efek2 yg berlebih m’buatkan saya hanya t’diam…
    saya harap komen ini akan m’buatkn Ahmad Idham lebih baik m’buat filem2 seram pd masa akan dtg, kerana sy rasakan anda pengarah paling best pd zaman ini…
    satu lagi, somtimes, less is much better…
    terima kasih…

  • 8. suriana  |  April 21, 2008 at 12:36 pm

    ok aje

  • 9. yan  |  April 21, 2008 at 12:37 pm

    cite best juga.

  • 10. ana  |  April 21, 2008 at 12:38 pm

    nn

  • 11. liza A  |  April 21, 2008 at 12:39 pm

    Dengan Promosi yang hebat di war2kan, kita tak sabar nak nonton COngkak on d 1st day.. tapi sayang sungguh..Not worth a single cent of our money.dahlah sungguh2 production kata, cerite nie lebih hebat lah..itu lah ini lah..kutipan lebih byklah..tapi bila dah nonton, hampa betul. Nothing great… Ayah acting mcm kartun.. Mak Mah ending kenak attack dgn M rajoli mcm kenak geletek…buat lawak aje instead of menyeramkan.. boleh kasi PGL 8.5pts but Congkak..setakat 3 points.. kesian sungguh.. PGL still d very best movie of Malaysia…. but still thumbs up for LISA…..!!!!!!!!!!!!

  • 12. khairul afandi bin mustaffa  |  April 21, 2008 at 2:47 pm

    suare m rajoli dier gune suare,pelakon JPB yang lepas…tipu

  • 13. Medusa  |  April 30, 2008 at 1:38 pm

    1) Ya, permulaan yang ok. Tapi sampai ke akhir tu dah agak tak best. Kenapa tak pakai suara M. Rajoli yang real? Apa kena mengena congkak dengan hantu dalam filem ni? Kot-kot la hantu tu kena katok dengan congkak tu sampai mati ka…mati ngidam nak main congkak ka….ntah lah. Tak perasan pulak motif congkak dalam filem nih.

    2) Dalam skrip kata rumah tu dah 20 tahun xdak orang tinggal – tapi kenapa nampak cantik semacam saja? Then peti ais tu pulak tetiba penuh dengan makanan, o.k., maybe Nanu bawak dari KL sebelum sampai situ. Fine.

    3) Efek rumah runtuh di akhir cerita hampeh; tak real langsung.

    4) Tak seram mana sangat – cuma kesan bunyi yang kuat secara ‘tiba-tiba’ sahaja yang membuatkan penonton berasa ‘terkejut’.

    5) OK la…3.5* / 5*

  • 14. Lisa  |  Mei 20, 2008 at 1:55 pm

    Lisa…. lisa…. lisa!

  • 15. khairil  |  Mei 21, 2008 at 8:02 am

    best ahhhh .gerek best gila fu yoh. seran juga tapi tak sangat ……..
    cerita congkak lagu best dari “jangan pandANG BELAKANG”.

  • 16. nik  |  Ogos 17, 2008 at 10:44 am

    I just watched this movie at the melbourne malaysian film festival yesterday…it was such an eye opening to the younger generations as it shows that our malay films are not at all that bad…the movie was one of the films that had commercial and tradisional values to it…i was very impressed by the movie…it makes me, as a malaysian very proud of the movies shown at the festival…congratulations to the cast and crew members…i have a tremendous amount of respect to ppl who strive to make the malaysian film industry better…we are certainly going in the right direction…congratulations and may allah bless all of u…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggers like this: