Komen Penonton

April 17, 2008 at 7:35 pm 10 comments

“excited tengok filem ni pd 1st day ditayangkn hari ni.. mmg berbaloi menonton filem ni!! =)

sy bg 10 bintang utk filem congkak.. sgt best!! mmg menyeramkan!! syabas utk Ahmad Idham n seluruh krew serta pelakon Congkak..

keep it up!!”

Dari Dyla Dell

Entry filed under: Komen Penonton. Tags: , , , , , , .

Peringatan Penting! Selamat Menonton Penonton Singapura.

10 Komen Add your own

  • 1. sheagirl  |  April 17, 2008 at 8:08 pm

    rasa mcm takut nak tengok….

  • 2. farz  |  April 17, 2008 at 9:31 pm

    aku br je tngk td… act, trs trg aku ckp lg hebat JPB la… mle2 start, nmpk cam boring coz nk g dstinasi je dh amik mase lme…. ad gak arr part2 yg seram tp x dapat challenge JPB laa… one more, aku tngk sorg, pakwe x iktttt!!!…… huwaaaa…..

  • 3. aina a.k.a emma  |  April 18, 2008 at 9:27 am

    tahniah kpada semua tenaga kerja congkak..memang seram…nyaris tak menjerit dlm panggung..ermm..jalan cerita biasa and dah tahu time bila hantu nak keluar…ending yg wajar dipuji sebab mcm nak buat congkak 2…hehehe

    ada satu scene yg satu panggung gelak..tp mmg lawak…naper eik..mcm ada yg tak kener cerita ni..tak tahu kat mn silapnyer…

    nway, rasanyer 3 1/2 bintang…

  • 4. bad mlka  |  April 18, 2008 at 1:18 pm

    Syabas kepada Pengarah AHMAD IDHAM yg dapt melancarkan filem CONGKAK yg baik dan sgt2 menyeramkan….Puas Hati!!!

    Intro citer da takut beb….Byk terkezut je….huhu….dpt2 tgk mightnite…da blk pon takut…haha…..

    Kepada Pelakon2 Congkak Tahniah jua dpt menjayakan filem tersebut…

    TAHNIAH SUME YE///

  • 5. penonton keliru  |  April 19, 2008 at 11:45 am

    pertama sekali maaf sekiranya komen ini agak keterlaluan..tetapi inilah hakikatnya yg dialami oleh sebilangan besar peminat filem tempatan…

    hampir setahun menunggu hasil kerja anak tempatan yg diwarkan2 sebagai satu filem paling hebat tahun 2008…tidak dinafikan memang filem ini paling seram antara filem seram tempatan yg pernah dihasilkan tetapi disebalik keseraman itu, “isinya hampa”…congkak dapat saya klasifikasikan sebagai sebuah filem seram yg kosong, tiada apa di dalamnya…

    apakan tidak..filem ini begitu hebat dengan kesan bunyinya, hebat dengan emosi pelakonnya, sarat dengan kemunculan hantu dan bunyi2 seram yg meruntun jiwa tapi pengisian “congkak” itu sendri diabaikan..

    tak tahu di mana silapnya filem ini kelihatan seperti “ada yang tak kena”

    “congkak”….satu tajuk yg dilihat mampu menarik semua kaki wayang untuk turun meluangkan masa bersantai menontonnya..tapi sayang, “elemen congkak” itu sendiri hnya terpapar di awal cerita..selepas itu hilang entah ke mana…penonton seakan terawangan2 ini cerita congkak atau sekadar sebuah villa yg berhantu, berpenunggu dan berpuaka…

    bnyk scene yg dilihat membazir masa dan tidak wajar ada di situ..

    walau bagaimanapun…tahniah dan pujian (tahap 5 bintang) buat pelakon cilik filem ini kerana mereka berjaya mencuri perhatian penonton…watak histeria yang sangat2 menjadi…”ini lah baru dikatakan bukan sekadar lakonan”

    “mungkin jrg2 terjadi..tp ini lah yg berlaku…(tak perlu saya nyatakan scene yg mn) tapi satu panggung terburai ketawa..pelik bukan??? filem seram 2008 mengundang tawa???!!

    “teruskan berkarya wahai penggiat seni tanah air, komen yg membina wajar diambil tuk dijadikan ramuan kerjaya cemerlang hari esok”

  • 6. psmpng  |  April 20, 2008 at 12:26 am

    congkak masih lagi tidak dapat lawan JPB, banyak babak boleh dijangka penonton & siap boleh gelak2 dlm panggung.

    berbanding JPB semua penonton memang senyap ditambah dengan babak2 diluar jangkaan kita tapi congkak BOLEH la. cite macam tergantung.

  • 7. khairul afandi bin mustaffa  |  April 21, 2008 at 1:18 am

    but aku still rase JPB lagi bestla….kerna dlm congkak,dier more tertumpu kat umah tuh jer…pastu byk yang xlogik….mcm mane bole gune kunci masok rumah yang sebenarnyer bukan rumah yang dier beli??pastu rumah tuh kan xder orang jage…apesal bersih semacam jer….n anto kaki n tangan bersih…n kurang logik endingnyer…sore m rajoli pon gune suare orang laen…ish3x…

  • 8. penonton keliru jugak  |  April 26, 2008 at 11:52 pm

    setuju sangat dengan Penonton Keliru…hampa sebenarnya bila tgk cerita yg di canangkan bakal mengatasi JPB..tapi sebenarnya tak dapat menandingi JPB…(di tambah dengan gelagat penonton yg boleh dikatakan dari awal hingga ke akhir memberi ‘komentar haram’ BOSAN SUNGGUH…!!! )…
    sayang sungguh…penggunaan sistem bunyi DD hanya membuatkan penonton terkejut…bukan kerana hantunya..tetapi kerana bunyi yang terlalu kuat….
    dalam tertunggu2 babak2 seram…satu panggung tergelak…akibat komentar jujur dan lantang seorang penonton kecil…” Kenapa dia (Ely, si anak sulung) asyik baling batu jer ??”…

    Keseluruhannya…bolehlah…tapi JBP is still the best.. !!!

  • 9. hartini  |  April 27, 2008 at 3:42 pm

    I love Malay horror movies! I truly enjoyed Jangan Pandang Belakang and was expecting Congkak to be as good/scary. However, I was a little disappointed. Here’s what I think:

    – Jalan cerita tak mengkagumkan. In my opinion, based on the title, more stories about the Congkak could have been implemented into the movie – like how the nenek kebayan was connected to the congkak, was she a witch, why the congkak wanted to scare the inhabitants of that house. I didn’t see a strong connection of the congkak, to the house, to the land, to the family. There was no twist in that aspect.

    – Sound effect was wayyyy overdone. Honestly, sampai sakit telinga. Kengkadang sound effect tu tak kena dengan tempat. Panning kanan kiri, tapi hantu tak keluar-keluar pun.

    – Visual effect tu, okay lah, tapi nak kena clean up sikit. When his wife was hovering over the bed, the husband moved to the left a little – nampak sangat badan husband tu kat belakang the top layer that wasn’t erased enough. And I noticed lots of pixels under the hovering body. Otherwise, part the husband saved the wife from falling down was good.

    – Character husband tu ada lembek sikit… Part Lisa kat luar tu malam2, kenapa tak cepat2 tarik dia masuk dalam rumah. Boleh bual manja2 dgn anak dia pulak. Buat orang frus.

    – Takde GPS system kot? Ok, maybe this was a story when GPS wasn’t invented yet.

    – Fed up kena tipu dua kali. Kami terpekik ketakutan, lepas tu, rupa2nye wife dia terkena nightmare… hai… anti-climax betul!

    – No comedic relief. Or I didn’t notice any, or if there were any, they were not memorable.

    What I loved about the movie:

    – Pelakon2 yang handalan! I loved the girl who played Lisa – she has talent!! I hope she wins an award some day. Hoping to see more of her in the future.

    – No corny scenes. Malay movies are full of them. I’m glad I didn’t see a single corny scene.

    – Better cinematography. Jangan Pandang Belakang had a few out of focus scenes – was apparent on the big screen. Not on Congkak though.

    – Good start to visual effect. Malay movies need to implement more… 21st century viewers are very demanding these days🙂

    – Loved the ending, ala Tipah Tertipu. Yang tukang tipu tu, momok😀

    3.5 stars out of 5. Sorry, but Jangan Pandang Belakang still tops it for me, based on its script and comedic relief😉 I would still see this movie again, on vcd next time, just to quench my curiosity on what I may have missed the first time.

    All the best, and hope to see more quality horror movies from you guys in the near future.

  • 10. farhan  |  Mei 1, 2008 at 11:47 pm

    hmm…kecewa! b4 msuk pwgm lagi aku dah exiccccted, b4 dityang pun aku dah exiccccted, tp hampeh…citer ni ok, lagi bagus dari citer hantu malay yg laen tp cuma kecewa sebab preview n promotion perghh mengganaz habis tp hya janji kosong..Mr. David Teo, jgn exitcccced sgt k bkn pe aku tgok mse uncle, eri n nanu diundang time program kat astro ria tu bkn kemain semangat lagi..bkn kemain tiptop lagi, tp hampeh…kecewa ngn bangga yg ditunjuk b4 movie blum kuar lagi.. but JPB still xleh challenge, memg horrow movie paling tiptop stakat ni yg aku tgok spanjang hidupku….internationall movie pun xleh lawan..so for the next movie, try to give the best…we support u!!

    yg ntah pape- 1.time baru sampai nak bukak pintu rumah,2.rumah 5 star kot, memg clean giler..3.mak suruh eli masuk nk breakfast n smua still pakai pakaian tidur lagi tp mknn bapak cepat dah hidang n mak pun dah siap makeup, anak2 xsiap lagi?..4.opah cam ntah pape, cam xrelate ngn congkak..xtau pe yg xkene.5.cara lisa jmpa congkak pun xbest,xde feel..6.sound effect memg tiptop, tu jelah modal nak wat horrow movie sdgkn scene xtakut mane..still xleh lawan scene JPB..hmmm malas dah nak komen, sbb memg kcewa.. “congkak” tp macm citer villa berhantu jerk..x relate sgt, ntah r “ada jer yg xkene” xbest lnsg..hmm but i always support our industry..so jgn kcewakan lagi..tp tetap bagus r berbanding citer2 indon lagi r merapu..ntah pe yg bestnyer….keep it upppp..gud luck!…wassalam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kutipan Congkak

Kutipan Di Malaysia: RM 4.5 juta Kutipan Di Singapura : RM 1.5 juta.

Welcome To Congkak Blog

Selamat melayari blog filem Congkak! Blog ini akan memaparkan segala berita, gambar, siaran akhbar. komentar dan apa sahaja tentang perkembangan filem Seram Paling Dalam Sejarah filem Melayu!

Trivia

Tahukah anda, ada sesetengah gambar di dalam blog ini tidak boleh diletakkan bersama-sama. Ada gambar perlu diletakkan secara berasingan.

Kiriman Terbaru

April 2008
M T W T F S S
« Mar   May »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Tulisan Terbaik

Blog Stats

  • 48,875 hits

%d bloggers like this: